riure #1 superioritat vs inferioritat

www.naturaltheatre.co.uk / @NaturalTheatre

Des de Laboratori Visual donem suport, un any més, al Festival Strobe de Vídeo i Art Digital. Una proposta innovadora de comisariat que inclou un apartat on-line elaborat per l'escriptor Xavier Zambrano, que us recomanem fervorosament. La tesis central de la mostra s'explica a partir de revisar com l'humor modifica i desarma les relacions de poder.

Un dels efectes més colpidors de l'acte de riure és el trastocament de les relacions jeràrquiques que provoca. Moltes cultures han establert períodes on les distincions de rang i estatus queden suspeses i l'humor té via lliure per atacar institucions fins aleshores intocables: les saturnals romanes, la festa dels folls medieval i els carnavals són exemples d’aquest momentani capgirament. El caràcter fugisser i fulgurant de la riallada fou intuït per Hobbes en la seva definició d'humor com a “glòria sobtada”: “es pot concloure que l'humor no és sinó la glòria sobtada derivada d’una concepció fugaç d'eminència en nosaltres mateixos, en comparació amb la debilitat dels altres, o amb la nostra pròpia d’abans.”

Riure#1 Superioritat Vs Inferioritat es proposa, en un moment on els ànims generals estan per terra, contraatacar amb una dosi d’humor a través de revisar el treballs d'alguns artistes de l'escena contemopània que treballen amb nous mitjans. De la mà de l’escriptor Xavier Zambrano s'ha construït una tipologia que serveix de guia durant aquest trajecte simpàtic que s'ha dissenyat en tres entregues. En la present edició començen indagant com l’humor desarticula la relació de superioritat-inferioritat i s’alça com una eina potent i mortífera a l’hora de desproveir d’autoritat qualsevol poder establert. El sentit de l’humor, i més concretament la sàtira, són dinamita pura a la base de flotació de qualsevol règim immobilista o recalcitrant.

Strobe indagana en la conjunció del trans-media i el new media, també avui denominat cross-media, molt atents a obres que venen de la cultura del remix i d'una lògica transdisciplinar a l'hora de bastir la proposta artística. La programació es configura amb obres de: Campanilla, Patricia Esquivias, Alberto González Vázquez, Gabinete de Crisis, Jesús Acevedo, Daniel G. Andújar, OAU!, The Yes Men i David Curto.

Des de l’any 2005 el Festival Strobe s’ha configurat com un espai de producció, difusió i experimentació al voltant del vídeo i l’art digital. A mesura que la realitat del Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, Lo Pati es feia palpable, la lògica de festival ha anat transformant-se en una proposta més centrada en la filosofia expositiva on el comissariat i el discurs han estat eixos articuladors. Riure #1 és un projecte d'investigació i comissariat que incorpora també producció d'obra i espais formatius pensats per desenvolupar-se al llarg de les tres properes edicions de Strobe. 

 

FIns el 15 de febrer de 2014
www.lopati.cat

 

Disseny web: Möla! / Desenvolupament web Edgar Saumell