Relat de Belles Coses Falses

Verdolatria: Carlos Aires, Josep Berga i Boix, Joaquim Mir, Mariona Moncunill i Rasmus Nilausen Regions espantoses: Javier Basiana, Jaume Orpinell, Basurama, Julia Montilla, Xavier Ribas i Joaquim Vayreda El jardí: Pau Faus, Palle Nielsen, Enrique Radigales i Jorge Ribalta Terres promeses: Miquel Barceló, Patrícia Dauder, Jaume Mercader i Txema Salvans La pell: Rosa Amorós, Fina Miralles Francesc Ruiz, Francesc Català-Roca, Angels Ribé i Alberto Schommer Cap a paisatges nous: Joan Fontcuberta, Albert Gusi,

El fonament de l’exposició és que el paisatge és una percepció canviant. Una idea que experimenta una revolució radical amb l’assaig d’Oscar Wilde The Decay of Lying –La decadència de la mentida–, publicat el 1891. Aquest text conté una frase molt coneguda, “la vida imita l’art molt més que l’art a la vida”. Segons Alain Roger, un dels pensadors contemporanis fonamentals en la matèria, representa un moment fundacional per a una nova interpretació del paisatge com a construcció cultural.

Cap lloc no és un paisatge si abans l’art no es fixa en ell i no el fixa en forma de representació artística. Aquesta és la idea que fonamenta Relat de Belles Coses Falses, una exposició de paisatges que, a través d’una trentena d’obres de llenguatges i procedències molt diverses, recorre i proposa diferents maneres de crear el paisatge.

Els darrers anys, el paisatge coneix un apogeu que el referma com a tema estrella de les arts visuals, una categoria que manté des de fa més d’un segle i mig. Com aconsegueix anar reeditant aquest interès? Precisament per la seva capacitat de renovació, que permanentment el porta a trobar nous ‘territoris’ per representar. El recorregut que segueix el paisatge és la història d’una ampliació d’interessos, d’una evolució que ha anat incorporant visions noves, inèdites i sovint inesperades.

Relat de Belles Coses Falses vol repassar aquest procés de suma i expansió. Ho fa mostrant obres d’èpoques i llenguatges molt diversos. A la vegada vol assajar la incorporació d’encara més paisatges, amb l’objectiu de contribuir a la llarga seqüència de nous espais que assoleixen la dignitat paisatgística.

L'exposició s'estructura en sis regions: Verdolatria: Carlos Aires, Josep Berga i Boix, Joaquim Mir, Mariona Moncunill i Rasmus Nilausen. Regions espantoses: Javier Basiana, Jaume Orpinell, Basurama, Julia Montilla, Xavier Ribas i Joaquim Vayreda. El jardí: Pau Faus, Palle Nielsen, Enrique Radigales i Jorge Ribalta. Terres promeses: Miquel Barceló, Patrícia Dauder, Jaume Mercader i Txema Salvans. La pell: Rosa Amorós, Fina Miralles Francesc Ruiz, Francesc Català-Roca, Angels Ribé i Alberto Schommer. Cap a paisatges nous: Joan Fontcuberta, Albert Gusi, Perejaume, Frederic Perers i Job Ramos.

L'exposició es podrà veure fins el 8 de febrer

Des de Laboratori Visual hem col·laborat en el catàleg de l'exposició (pdf adjunt).
Més info a: www.artssantamonica.cat

Disseny web: Möla! / Desenvolupament web Edgar Saumell