El grup de Tarragona (1970-1972)

Imatge del grup a la Llibreria la Rambla

El Grup de Tarragona va ser fundat l’any 1970 per Gonzalo Lindín, Alfonso Parra, Ramon Ferran, Jordi Secall, Mariano Rubio, Luis Moret i Pascual Fort, acompanyats pel pintor Emili Alba i el crític Enric Baixeras. Seguien els corrents de l’informalisme, l’expressionisme abstracte i les derivacions del pop, amb obres abstractes així com figuracions simbòliques de contingut humanista i de crítica social. Per sobre, cal remarcar la seva experimentació amb les tècniques del gravat i de l’esmalt.

Tenien reunions freqüents i llarguíssimes a Tarragona i Reus, on debatien les seves opcions estètiques i filosòfiques amb argumentacions apassionades i controvèrsies violentes. Tant o més que un resultat de promoció, l'activitat del grup va servir com a estructura de diàleg, per reafirmar els artistes en un context d’art contemporani.

El Grup de Tarragona significa un gir en l'evolució de les arts plàstiques dins l’àmbit local. Tarragona havia configurat, a començaments dels anys setanta, una imatge de ciutat moderna i en ple desenvolupament, però l'ambient artístic encara era molt conservador, i l'art nou arribava rarament i tenia molt poca acceptació. Els esforços de la Galeria Fort i de la Llibreria La Rambla per exposar art contemporani estaven en sintonia amb les intencions del Grup de Tarragona: organitzar-se per incidir en l'àmbit artístic des del seu paper de creadors, implicats en el camí cap a la llibertat.

El GRUP DE TARRAGONA (1970-1972)
Exposició a la Fundació Catalunya Caixa
Del 2 de juny al 25 de setembre
Inauguració: 2 de juny, 19'30h

Disseny web: Möla! / Desenvolupament web Edgar Saumell