Jaume I: un forat ple de ferralla que no sap què serà de gran

Imatge del Pàrquing

La polèmica del pàrquing Jaume I és de sobres coneguda: un equipament que inicialment havia de costar 3,9 M€ va passar a costar-ne més de 26, i no funciona. A data d’avui hi ha una licitació en curs per reconvertir el pàrquing “intel·ligent” en un de convencional, fet que suposaria reduir el nombre de places d’aparcament previstes a la meitat i tindria un cost aproximat de 4 M€ més. El procediment plantejat preveu que aquest cost l’hauria d’assumir una empresa privada, en una concessió a 50 anys. Considerant l’actual context econòmic de crisi, aquesta és una possibilitat poc problable. Seguim amb el forat de la vergonya.

Donada aquesta situació, es fa necessari reflexionar sobre el futur d'aquest equipament i de l’espai públic resultant, així com de la idoneïtat de situar un aparcament intramurs. En aquest sentit, des de Laboratori Visual venim plantejant un concurs d’idees i una sèrie d'actes per generar un debat entorn les possibles alternatives d'ús per aquest espai.

El passat 3 de març es va presentar, al Museu d'Art Modern de Tarragona, les propostes rebudes en la convocatòria e·plec 2012: "Tot el que podria ser i no és". Van apareixer diversitat d'usos i propostes per al Jaume I: des d'un museu de la Bombolla immobiliaria, a uns cinemes, a una granja de xampinyons o un arxiu municipal. Totes les propostes les podreu trobar a:
http://www.visual-lab.info/e-plec/edicio-2012/convocatories/jaume-i

Degut a l'interès generat, es planteja deixar la convocatòria oberta per tal d'ampliar l'arxiu de propostes/projectes que ajudin a reflexionar sobre el futur de l'equipament. En aquest sentit, des del Laboratori Visual, s'està treballant en l'edició d'un llibre i d'un documental realitzat per La Ferida Produccions. Per això aquest any hem volgut emplaçar el Rotet de Santa Tecla just al damunt del pàrking per tornar a cridar l'atenció sobre aquest espai i animar a que el debat públic continuï i les idees per a usos alternatius al de pàrking surtin a la llum pública.

Concurs d’idees per al Pàrquing Jaume I / Convocatòria oberta
Convidem a tothom interessat a plantejar un possible ús de l’espai. Els projectes rebuts seran exposats i debatuts públicament, i aquells més interessants es faran arribar als representats polítics.

Bases de la convocatòria_
• Els projectes/propostes s’han d’enviar per correu electrònic, presentats en format digital (arxiu pdf i word o pages) a la següent adreça: laboratori.visual@gmail.com
• Termini: Convocatòria oberta fins al 31 de desembre de 2012
• Els projectes han d’incloure: concepte, desenvolupament de la idea i proposta d’usos. Es valorarà la seva viabilitat, tant tècnica com econòmica. S’han d’acompanyar de les dades de contacte de la persona que signi la proposta.

Documentació de treball adjunta_
• Plànols de l'estat actual de l'aparcament en PDF i CAD (més avall)
• Link del projecte per a la conversió a aparcament convencional de l'aparcament de Jaume I: http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/gestio-economica/contr...

Plànols estat actual aparcament Jaume I, en pdf
Plànols estat actual aparcament Jaume I, en dwg

Disseny web: Möla! / Desenvolupament web Edgar Saumell