Display acull 'El Retorn dels Déus' de Pau López, en el marc de Breathing Time

El Retorn del Cèsar

Breathing Time [temps per respirar] és la primera proposta de la Xarxa de Gestors i Programadors que, amb estreta col·laboració amb el Centre d’Art de Tarragona, vol enfortir la relació entre els artistes del territori i el seu context local. BT està comissariat per Cecília Lobel i Aureli Ruiz, i treballen amb un grup d’artistes seleccionats d’entre els participants a la convocatòria del CAT L’Irradiador 2012. Durant els mesos de maig i juny les diverses propostes que es van rebre a aquesta convocatòria seran exposades a diferents espais de la demarcació. En total, 26 artistes exposaran el seu treball a 10 espais.

Un dels espais expositius de BT és Display, un circuit de 8 llenços metàl·lics instal·lats als carrers de la ciutat de Tarragona. Display fuig de la rigidesa del museu o la galeria i és pensat tenint com a teló de fons l’espai públic, l’efimeritat de l’obra d’art, el diàleg constant, l’experimentació... El nostre artista convidat és Pau López (Esplugues de Llobregat, 1986). Llicenciat en Belles Arts (UB, 2011, ha exposat individualment en diverses mostres (VII Tallers Oberts, Micro-Cicle) i espais de Tarragona, i també ha exercit la vessant pedagògica de la pràctica artística impartint tallers formatius. El seu treball es mou entre el dibuix, la il·lustració i la fotografia.

Pau López ens presenta el projecte ‘El retorn dels Déus’, inspirat en l'estudi arqueològic documentat per Vinzenz Brinkmann que en què s’afirmava que les escultures grecoromanes eren policromades amb colors molt vius, primaris, exòtics, orgànics. La teoria de Brinkmann sorgia com a resposta a la teoria wilckenmanniana que sostenia que els escultors de l’època no afegien cap color al blanc del marbre i fonamentava en aquesta blancor el seu concepte de bellesa.

‘El retorn dels Déus’ té com a objectiu mostrar les escultures més cèlebres trobades a Tarragona i transformar-les, a través del color, per mostrar-nos-les d’una manera que no ens és habitual i que, potser, s’apropa més a la realitat que no pas el que tenim al nostre imaginari. Els sarcòfags del cementiri paleocristià o les escultures dels antonins del MAMT se’ns presenten com a peces netes, pàl·lides, fredes. L’autor, amb aquest exercici propi del remix, del pop i de l’arqueologia experimental, pretén captar l’atenció dels vianants amb una pigmentació llampant, fer-nos aturar i interpel·lar la nostra imatge de les escultures. Fa servir el transfer, una tècnica de gravat que consisteix en traspassar la tinta (tòner) d’una fotocòpia sobre una altra superfície, com si fos un adhesiu. La tècnica s’apropa a la fotografia i a la màgia de revelar una imatge. Fent paral·lelismes, en un sentit arqueològic, és com excavar la imatge. Al darrere hi ha implícita una defensa de la reutilització d’obres d’art, de l’apropiació, del remake, i és que, en definitiva, res surt del no-res.

Podeu veure ‘El Retorn dels Déus’ als plafons de Display fins el 15 de juny. 

Circuit Display 
C/ Ixart 1. Plafó a la façana de la botiga bressol Vallès.
C/ Méndez Núñez 3. Plafó entre el Cafè Teatre i Decoración Interiorismo Vázquez.
C/ Ramon i Cajal 54 bis. Plafó a la cruïlla amb el carrer Pere Martell.
C/ Gasòmetre 1. Dos plafons a la façana lateral de la Biblioteca Pública de Tarragona.
C/ Cardenal Cervantes 37. Plafó a la paret lateral del supermercat Consum.
Plaça Imperial Tàrraco 1. Dos plafons a l’entrada de l’Espai Jove La Palmera.

Disseny web: Möla! / Desenvolupament web Edgar Saumell